Artikel i Jern & Maskinindustrien september 2018

Automatiseret slutfinish 

Via forhandlere, sælger Rønvig Dental specialinstrumenter til tandlæger globalt. Nøgleord for produkterne er funktionalitet, design og materialevalg. Overfladen spiller også en væsentlig rolle og bliver sikret ved glasblæsning.      

 

Tandlæger verden over stiller store kvalitetskrav til de specialinstrumenter, de bruger. Det er betingelser, som Rønvig Dental i Daugård ved Hedensted, har rettet sin produktion ind efter.

 

Rønvig Dental beskæftiger sig udelukkende med udvikling og produktion af dentale instrumenter, hvoraf injektionssprøjter til lokalbedøvelse og mini sandblæsningsudstyr til tandlæger, er nogle af de mest solgte. Virksomheden har ikke maskinkapacitet til selv at producere hele paletten af instrumenter og har derfor outsourcet en stor del af produktionen. Fælles for alle komponenterne er, at de gennemgår en slutfinish hos Rønvig Dental inden samling, montage og test.

En medarbejder sparet
Lars Jørgensen, der er kvalitetsansvarlig i produktionen forklarer, at ergonomien er integreret i designet. Instrumentet skal ligge godt og sikkert i tandlægens hånd, samtidig med at belysning ikke må give kraftigt genskin fra instrumentet. Derfor bliver overfladen på udvalgte dele i fx aluminium og rustfrit stål glasblæst.

Tidligere foregik arbejdet med glasblæsning manuelt, men nu er denne opgave blevet automatiseret med en blæseautomat.

– Ved at automatisere processen har vi sparet en medarbejder. Den medarbejder, som før tog sig af den manuelle glasblæsning, og det var på fuld tid, varetager i dag flere forskellige opgaver. Derudover sikrer automatikken en mere ensartet overflade og finish, end før, siger Lars Jørgensen.

 

 

Blæsekabine med stor kapacitet
Blæseautomaten er leveret af Pers Group i Vejle (det tidligere Pers Kemi). Blæsekabinen type DM 110 er opbygget med et rundbord med 15 roterende satellitstationer, som uafhængig af hinanden roterer horisontalt om sig selv under blæseprocessen.

Lars Jørgensen pointerer, at der kan sidde to små emner pr. satellitstation, hvorimod større emner bliver fordelt på rundbordet.

Maskinen er udstyret med tre indstillelige dyser, som under glasblæsningsprocessen bevæger sig op og ned. Alle bevægelser er hastighedsstyret over frekvensomformer. Egenskaber så som blæsetid, antal dyser, blæsetryk og drejehastighed kan indstilles.

– Vi kiggede faktisk først på en robotløsning, inden vi tog beslutningen om at købe blæseautomaten hos Pers Group. Den er nem at betjene og kører stort set altid, påpeger Lars Jørgensen.

Rønvig Dental beskæftiger ca. 20 mand og har de sidste par år haft vækstrater på henholdsvis 15 og 18 procent. 90 procent af omsætningen er eksport. De dentale specialinstrumenter bliver solgt over alt i verden via forhandlernetværk.

Pers Group | Industrivej 12-16 | 7120 Vejle øst | Tlf.: 75 82 66 33 | E-mail: info@pers-group.com

Pers kemi logo